Deşarj İzin Belgesi (DİB) evsel ve endüstriyel atıksuları üreten gerçek veya tüzel kişilerin oluşturdukları atıksuları alıcı ortama vermeden önce alıcı ortam deşarj limitlerini sağlayarak deşarj etmesi sonucu ilgili merciler tarafından verilen ruhsattır.
AAT Proje Onay Yönetmeliği çerçevesinde tesisin bulunduğu bölgenin Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde olması durumunda Proje onay ve Deşarj İzni işlemleri Büyükşehir Belediyesi’nin ilgili birimleri tarafından yapılır ve DİB belgesi verilir. DİB - Deşarj Ruhsatının alınabilmesi için öncelikle atıksuyun karakter ve debisine uygun arıtma tesisi planlanarak hayata geçirilmeli ve daha sonrada sağlıklı bir şekilde işletilmelidir. Bir çok arıtma tesisi iyi işletilemediği için ihtiyaçlara cevap verememektedir. Bu noktada hem teknik hem de resmi konularda sorunları çözecek sağlıklı bir danışmanlık ve bakım hizmeti almak DİB Deşarj Ruhsatı almada en önemli anahtar olmaktadır.
Bu çalışma çerçevesinde uzman mühendis ve teknik personelimiz arıtma tesislerinin sağlıklı bir şekilde işletilmesini ve tüm resmi sürecin doğru yürütülmesini sağlamaktadır.
İSKİ kanalizasyona deşarj dahilinde müesseselerden istediği, yoksa arıtma tesislerini projelendirilip devreye alınması, varsa arıtma tesisinin uygunluğundan sonra yine İSKİ tarafından verilen DEŞARJ İZİN BELGESİ'dir. DİB resmi kuruluşların alınmasını mecbur tuttuğu birçok ruhsat ve izinlerin ön koşulları arasında bulunmaktadır. Bunlardan bazıları ilçe belediyeleri tarafından verilen İşyeri Açma ve Çalışma (GSMR) Ruhsatı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca alınması şart koşulan Çevre İzin ve Lisans işlemlerinde de DİB ön şart olarak istenmektedir.